Maak een afspraak

Ben je een gekende patiënt en kom je voor een nieuwe klacht? Gelieve dan telefonisch contact op te nemen. Alleen dan kunnen we voldoende tijd voorzien voor de intake.

Een allereerste afspraak of een vervolgafspraak maken kan via ons online afsprakensysteem of telefonisch op 015 68 00 43.

Meebrengen bij het eerste consult:

  • Identiteitskaart
  • Doktersvoorschrift
  • Verslagen van reeds voltooide onderzoeken of beeldvorming
  • Grote en kleine handdoek

Het annuleren van een afspraak kan telefonisch of online tot 24u op voorhand. Niet geannuleerde afspraken worden aangerekend.

Foto over blood flow restriction training

Blood flow restriction training

- dinsdag juli 5, 2022

Blood flow restriction training is een behandelmethode die de laatste jaren in opmars is binnen de sportkinesitherapie. En terecht. Sinds kort passen we dit ook toe binnen onze praktijk. Het is dus een waardig onderwerp voor onze allereerste blogpost!

WE GEBRUIKEN BLOOD FLOW RESTRICTION TRAINING SINDS KORT IN ONZE PRAKTIJK. DE EERSTE RESULTATEN ZIJN ALVAST VEELBELOVEND!

—Jens Rosiers, sportkinesitherapeut bij Kinact

We beginnen met het begin. Wat is blood flow restriction training nu precies? Wel, het is een wetenschappelijk ondersteunde behandelmethode waarbij een cuff tijdens een oefening je bloedbaan gedeeltelijk afspant. Je slagaders worden gedeeltelijk afgespannen zodat er nog een minimum aan bloed richting je spieren vloeit. Je aders worden volledig afgespannen zodat er geen bloed van je spieren terug naar het hart vloeit. 

Hoe werkt het dan precies? Doordat deze cuff je bloedbaan deels afspant komt je spier onder ‘metabole stress’ te staan. Dit brengt veranderingen te weeg in celsignalisatie en vrijzetting van hormonen (bv. groeihormoon). Hierdoor is er een verhoogde eiwitsynthese, vermenigvuldiging van myogene satellietcellen en activatie en mobilisatie van type II spiervezels. Dit alles leidt op zijn beurt dan weer tot spierhypertrofie. Blood flow restriction training zorgt ervoor dat deze processen zich al voordoen bij lichte (low load) oefeningen. Dit maakt het dus mogelijk om via lichte oefeningen dezelfde krachtwinsten te boeken als bij zware krachttraining. Bovendien is in verschillende kwalitatieve studies ook een onmiddellijk pijndempend effect aangetoond. 

Voor welke patiënten is blood flow restriction training nuttig? Deze behandelmethode is vooral nuttig wanneer het niet mogelijk is om aan zwaardere krachttraining te doen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij ouderen of wanneer je recent geopereerd bent. Maar ook indien er te veel pijn is om high load oefeningen te volbrengen, zoals bijvoorbeeld bij peesproblemen (patellapees, achillespees), is blood flow restriction training een grote meerwaarde. 

Het is een veelbelovend wetenschappelijk ondersteund concept en zal ook de komende jaren een hot topic blijven in de wetenschappelijke literatuur en binnen onze praktijk voor sportkinesitherapie. 

Check zeker deze video van onze Amerikaanse collega's om een nog beter beeld te krijgen van blood flow restriction training

Nog vragen? SHOOT!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.